tisdag 24 april 2007

Kids On Holiday

Sommarens festivalprogram börjar så sakteliga ta form. Alla festivaler är i full gång med att spika sina program och släpper artister på löpande band. En hel del bra grejer kommer att uppträda på festivaler i sommar, men också en hel del ointressant. Här är en lista över mina favoritbokningar i sommar (jag exkluderar Arvikafestivalens program på grund av viss jävighet).


Rufus Wainwright (Accelerator, Sthlm, 28-29 juni)
Har inte hört nya Release The Stars än, men det är ändå Rufus. Bara det är värt inträdet till Accelerator

Xiu Xiu (Emmabodafestivalen, 26-28 juli)
San Joses konstigaste popband lirar på Emmaboda i sommar, något ojämna på skiva kanske, men borde vara en riktigt häftig och konstig upplevelse på scen i skogen.

The Be Good Tanyas (Storsjöyran, Östersund, 26-28 juli)
Kanadas trevligaste americanaband. Stämsång och vemod, borde göra sig så otroligt perfekt med en öl i handen i norrländsk skymning.

Tunng (Hultsfredsfestivalen, 14-16 juni)
Hultsfredsprogrammet är en väldig besvikelse såhär långt, men de har iaf lyckats få dit ett av de trevligaste folkpopbanden på senare år, skulle kunna bli en väldigt mysig spelning på nån av festivalens mindre scener.

Cocorosie (Way Out West, Gbg, 10-11 augusti)
På skiva är de grymma, vore kul att se hur syskonen Casadys lekfulla folkpop kommer att framföras i sommar.

Electrelane (Accelerator, Sthlm, 28-29 juni)
Electrelane på skiva blir man aldrig besviken på, nya No Shouts, No Calls håller samma höga standard som deras två föregående album. Deras krautpop borde göra sig väldigt bra live.

Of Montreal (Emmabodafestivalen & Storsjöyran 26-28 juli)
Of Montreals nya är förmodligen deras bästa hittills, vore spännande att se vad de kan göra av de nya låtarna live.

TV On The Radio (Accelerator, Sthlm, 28-29 juni)
Med de två albumen de släppt hittills kan de omöjligt vara en besvikelse på scen. Vilken upplevelse att få se dem mangla ut Wolf Like Me.

Erykah Badu (Way Out West, Gbg, 10-11 augusti)
En av de saker jag ångrar mest på en festival är att jag bara stannade halva Erykah Badukonserten på Roskilde för några år sedan. Hon är så cool och bara hon motiverar ett besök på Way Out West.

A Hawk And A Hacksaw (Emmabodafestivalen, 26-28 juli)
Gamla Neutral Milk Hotel trummisens gör spännande experimentell balkanrock nuförtiden. Väldigt spänannde band, borde passa fint på Emmaboda.

Gogol Bordello (Pier Pressure, Gbg 1 juli & Storsjöyran)
Skulle kunna vara det perfekta festivalbandet. Glädje, röj och fest helt enkelt.

Detta är väl de utländska akter jag helst skulle vilja se på sommarens festivaler (även Patrick Wolf på Arvika i sommar nu när det ryktas om att han kanske slutar turnera efter detta år). De svenska banden förekommer på de flesta festivaler som går av stapeln, men av dem som turnerar runt i år så skulle jag definitivt inte missa att se Detektivbyrån en gång till, det är en riktigt grym upplevelse live.

Sett till festivalprogrammen i sin helhet tycker jag nog att Accelerator har lyckats bäst i år, den ser riktigt intressant ut, den är kanske lite dyr för två dagar men det kan man kanske leva med. Hultsfred är nog årets besvikelse, det är inte mycket i deras program som lockar mig att besöka den i år heller.

Inga kommentarer: